3. října 2017

Co nového v GRUNIKU

Se začátkem školy také soubor Grunik vstupuje do dalšího roku své činnosti. Dění v létě je poplatné prázdninovému režimu. Pro nás to znamená každoročně pořádaný tábor v osadě Košárky na Starých Hamrech, na který se těší nejen děti, ale i dospělí – i když pro ně je to fuška. Také v rámci tábora se nacvičovalo na každoroční vystoupení na Sochových národopisných slavnostech ve Lhotce p. Ondřejníkem, kterých se účastní velcí i děti – děti v dětském pořadu Ež se nam urodi, buděm veselí předvedli 2 pásma a velký Grunik v pořadu dospělých souborů pásmo Stalo se u koša. Pásma se povedla velkým i malým – a taky dalším 18 souborům, které ve Lhotce vystupovaly. Slavnosti ve Lhotce však nejsou jen o vystupování v programu, ale hlavně o setkávání lidí se vztahem k tradicím našeho regionu.

Úplně jinou kapitolou činnosti je spolupráce 5 děvčat z Gruniku vedené Aničkou Pavliskovou s pražskou kapelou Clarinet Factory. Po natočení úspěšného CD v červenci loňského roku následovaly koncerty letos v červenci v Tančírně v Rychlebských horách a na Colours of Ostrava. Děvčata ještě čekají 7. 10. koncert v Praze v paláci Akropolis, 13. 10. v Třinci a 14. 10. v Ostravě. Chtěli bychom touto cestou poděkovat vedení ostravické školy za to, že nám všemožně vycházelo vstříc s poskytováním prostor nejen na zkoušky, ale i natáčení - CD se natáčelo v hudebně školy.

A co ještě plánujeme do konce roku? Rádi bychom vás pozvali a vánočně naladili v pátek 24. 11., kdy v sále hotelu Freud chceme v pásmu nazvaném Ej, všecko stvoření na zemi slyš zazpívat zdejší koledy a připomenout některé vánoční zvyky a obchůzky. Po cca hodinovém vystoupení bude následovat zábava s cimbálovou muzikou.

Zuzana Švébišová

Žádné komentáře:

Okomentovat